Brede School SOM
Na een uitgebreid selectietraject is de Brede School SOM in Coevorden door ons ontworpen en gerealiseerd. De Brede School is echt een brede school voor de hele wijk geworden, dat onderdak biedt aan 3 basisscholen, kinder- en peuteropvang, maatschappelijke dienstverleningen, een wijkfunctie en een gymzaal dat voldoet aan de KLVO-eisen (van 650 m²). Het totale bruto vloeroppervlak bedraagt 3831 m².
Duurzaamheid
Bijzonder aan het gebouw is de hellende dakvloer, welke is voorzien van een groen dak. Het groene dak zorgt voor een prettig leefklimaat in de school. Eeen duurzaam klimaatsysteem met CO² gestuurde ventilatie zorgt voor en aangenmane temperatuur in het gebouw. De energie om het gebouw te verwarmen wordt met een warmtepomp uit de grond gehaald, waardoor de CO² uitstoot beperkt blijft en er minder gas nodig is. In de zomer zorgt dezelfde techniek voor de koeling van het gebouw. Ook de toepassing van led-verlichting draagt bij aan de energiezuinigheid van deze school. Mede door de toepassing van deze duurzame installaties vodoet Brede School SOM aan Frisse Scholen klasse B en behaalt de school een gemiddelde GPR-score van 8,3 en een EPC van 0.796. De EPC is maar liefst 61% serherper dan het destijds geldende bouwbesluit. Naast de toepassing van duurzame installaties is er gekozen voor onderhoudsarme materialen met een lange levensduur.
Flexibel indeelbaar en uitbreidbaar
In deze brede school komen meerdere gebruikers samen. Waaronder 3 basisscholen die ieder een eigen onderwijsconcept hanteren. Ons ontwerp heeft dit mogelijk gemaakt doordat de groepsruimten met tussenliggende leerpleinen zijn verbonden. Door schuifpuien tussen groepsruimte en leerpleinen kunnen deze ruimten met elkaar verbonden of juist van elkaar afgesloten worden. Door de kolommenstructuur en grote overspanningen is er veel vrijheid in de plaatsing van de binnenwanden. De groepsruimten en leerpleinen zijn, afhankelijk van het onderwijsconcept van de school, juist groter of kleiner. Op de begane grond zijn de onderbouwgroepen ondergebracht. Door korte verbindingen met trappen tussen de begane grond en de verdieping in het ontwerp op te nemen kunnen leerlingen van de onderbouw ook makkelijk af en toe meedoen bij de bovenbouw, zonder eigen deel van de school te verlaten. De beide speellokalen kunnen niet alleen met elkaar worden verbonden maar ook met de aula, waardoor er een grote ruimte in het hart van het gebouw ontstaat voor evenementen of festiviteiten. Een grote tribunetrap maakt het mogelijk om voorstellingen te houden. Ook de multifunctionele gymzaal kan gekoppeld worden aan de aula en is met een zakwand te verdelen in 2 kleinere zalen. Zowel de plaatselijke turnvereniging (de gymzaal heeft zelfs een afdekbare valkuil!), als de basisscholen en de buiten schoolse opvang maken er gebruik van. Laag geplaatste raampartijen tussen gymzaal, kinderdagverblijf en peuterspeelzaal maken de jongste kinderen al bewust van het feit dat sport goed voor je is. Kortere looplijnen en transparante binnenpuien zorgen ervoor dat samenwerking wordt bevorderd. Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal hebben een eigen deel van het gebouw, waardoor er een veilige omgeving voor de kleinsten bestaat. Ook is de brede school flexibel uitbreidbaar. Tijdens het ontwerp is hier reeds rekening mee gehouden in de contstructies, de wijze van hoe de installaties zijn aangebracht (deze zijn zeer eenvoudig uit te breiden en ook voor wat betreft de capaciteit is er rekening gehouden met een uitbreiding van ca. 1.000 m²) tevens is er rekening gehouden met een toekomstige uitbreiding en de situering van het gebouw op het terrein.