Samen
leven,
leren en
bewegen
Samen
leven,
leren en
bewegen
Algemene voorwaarden
Bijdragen aan de leefbaarheid van Nederland
Artikel 1 Toepasselijkheid
1.1 Deze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle door Schutte Bouwbedrijf BV, hierna te noemen hoofdaannemer, met onderaannemers te sluiten overeenkomsten voor zover daarvan in de schriftelijke opdrachtbevestiging van hoofdaannemer niet is afgeweken.
1.2 Algemene voorwaarden van onderaannemer worden uitdrukkelijk van de hand gewezen. Deze zijn slechts van toepassing indien en voor zover hoofdaannemer deze schriftelijk heeft aanvaard. Deze aanvaarding geldt slechts per specifieke overeenkomst.
1.3 Indien enige bepaling van deze voorwaarden in een voorkomend geval ongeldig zou blijken te zijn, blijven de overige bepalingen van deze voorwaarden niettemin van kracht. Bovendien dient een zodanig niet werkzaam beding te worden omgezet in een wel werkzaam beding met zoveel mogelijk dezelfde strekking.
Artikel 2 Algemene verplichtingen onderaannemer
Onderaannemer is verplicht:
a. uitsluitend de door hoofdaannemer gegeven orders en aanwijzingen op te volgen;
b. zich te onthouden van het doen van prijsopgaven of aanbiedingen aan de opdrachtgever van hoofdaannemer voor uitbreidingen of wijzigingen van het werk;
c. op eerste verzoek van hoofdaannemer werkschema en -tijden zodanig aan te passen dat deze overeenstemmen met die van hoofdaannemer, waarbij afwijkingen (bijv. in verband met ter plaatse geldende werktijden, arbeidstijd/duurverkorting en vakantiedagen) alleen zijn toegestaan met toestemming van hoofdaannemer;
d. in geval van kennelijke onjuistheid of onduidelijkheid in de opdracht (c.q. opdrachtbevestiging) hoofdaannemer daarop onverwijld te wijzen en nadere instructies te vragen in plaats van de werkzaamheden op basis van eigen interpretatie aan te vangen, hetgeen in dat geval voor rekening en risico van onderaannemer geschiedt;
e. – indien in het bestek is vermeld dat één of meer, door onderaannemer te realiseren onderdelen van het werk moeten worden gegarandeerd – schriftelijk te garanderen dat hij zich verbindt om voor zijn rekening alle tijdens de garantieperiode optredende gebreken (met uitzondering van gebreken die het gevolg zijn
van normale slijtage of onoordeelkundig gebruik) op eerste aanzegging van hoofdaannemer zo spoedig mogelijk te herstellen;
f. het hem ter beschikking gestelde materieel goed te gebruiken en te onderhouden, bij gebreke waarvan hij aansprakelijk zal zijn voor schade en kosten;
g. in geval van vermissing van ter beschikking gesteld materieel voor gelijkwaardige vervanging daarvan zorg te dragen.
Artikel 3 Uitvoering van de werkzaamheden
3.1 Onderaannemer is – behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van hoofdaannemer – niet bevoegd het werk, of een gedeelte daarvan, door een derde te laten uitvoeren of gebruik te maken van door derden beschikbaar gestelde arbeidskrachten. Genoemde schriftelijke goedkeuring ontslaat onderaannemer niet van enige verplichting uit de overeenkomst.
3.2 Indien hoofdaannemer zijn werkzaamheden aanvangt of voortzet op een tijdstip dat afwijkt van het bestek, is onderaannemer verplicht om zijn werkzaamheden op afroep van hoofdaannemer – die daarbij een redelijke afroeptermijn in acht neemt – eveneens in afwijking van het bestek aan te vangen of voort te zetten.
3.3 Indien hoofdaannemer besluit dat gedurende bepaalde tijdstippen (zoals bijvoorbeeld het winterseizoen, zomervakanties etc.) wordt doorgewerkt, is onderaannemer verplicht hieraan zijn medewerking te verlenen.
3.4 De oplevering van het werk van onderaannemer alsmede de onderhoudsperiode van onderaannemer vallen samen met de oplevering van het werk alsmede de onderhoudsperiode van hoofdaannemer.
3.5 Hoofdaannemer en opdrachtgever zijn bevoegd alle werkzaamheden van onderaannemer, zelfs tot 30 dagen na afloop van de werkzaamheden van onderaannemer, te (doen) keuren. In geval van afkeuring zal hoofdaannemer onderaannemer hiervan onmiddellijk in kennis stellen en dient onderaannemer alle
noodzakelijke maatregelen te treffen om alsnog aan de bepalingen van de overeenkomst te voldoen.
3.6 Indien de aanvang of de voortgang van het aan onderaannemer opgedragen werk wordt vertraagd door aan onderaannemer toe te rekenen omstandigheden, is onderaannemer aansprakelijk voor schade – anders dan schade voortvloeiend uit overschrijding van de uitvoerings- of opleveringstermijn – die hoofdaannemer dientengevolge lijdt.
3.7 Bij overschrijding van de uitvoeringstermijn c.q. de opleveringstermijn van het aan onderaannemer opgedragen werk is onderaannemer aan hoofdaannemer een schadevergoeding wegens te late oplevering verschuldigd van € 100,- per werkbare werkdag, tenzij een ander bedrag is overeengekomen. De aldus verschuldigde schadevergoeding kan worden verrekend met hetgeen hoofdaannemer onderaannemer verschuldigd is.
3.8 Onderaannemer is verplicht ervoor zorg te dragen dat de door hem in het kader van de uitvoering van de overeenkomst gebruikte bouwstoffen en materialen, alsmede de door hem in dat kader uitgevoerde werkzaamheden voldoen aan de geldende wettelijke vereisten en overheidsvoorschriften, zoals onder
meer eisen terzake milieu en arbeidsomstandigheden.
3.9 Onderaannemer draagt zelf zorg voor het aanvragen van – in verband met het werk dat hem is opgedragen – eventueel vereiste vergunningen.
Artikel 4 Inschrijving, afdracht van belasting en premiegelden
4.1 Onderaannemer dient te beschikken over en desgevraagd te allen tijde aan hoofdaannemer te verstrekken:
a. zijn geldig inschrijvingsnummer bij de bedrijfsvereniging;
b. zijn vestigingsvergunning;
c. bewijs van inschrijving in de registers van de Kamer van Koophandel;
d. een afschrift van de G-rekeningovereenkomst;
e. een recente (niet ouder dan drie maanden) verklaring van belastingdienst en bedrijfsvereniging omtrent betalingsgedrag;
f. kopieën van identiteitsbewijzen van hem en zijn werknemers.
4.2 Onderaannemer is verplicht te allen tijde te voldoen aan zijn verplichting (op basis van de Wet Ketenaansprakelijkheid) tot afdracht van premies sociale verzekeringen en betaling van loonbelasting. Voorts komt onderaannemer de toepasselijke CAO-bepalingen stipt na.
4.3 Onderaannemer dient op verzoek van hoofdaannemer terstond een verklaring te tonen met betrekking tot zijn betalingsgedrag bij de bedrijfsvereniging en zijn afdracht van loonbelasting, zoals bedoeld in 4.2 genoemde wettelijke regelingen en vervolgens één keer per drie maanden.
4.4 Het is de onderaannemer verboden de uit deze onderaannemingsovereenkomst jegens de hoofdaannemer voortvloeiende vorderingen zonder diens schriftelijke toestemming aan een derde te cederen, te verpanden of onder welke titel dan ook in eigendom over te dragen (in de zin van art. 3:83 lid 2 BW).
Artikel 5 Facturering
5.1 Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, is onderaannemer verplicht zijn factuur binnen 30 dagen nadat het werk – dan wel een gedeelte daarvan – gereed is, in te dienen bij hoofdaannemer.
5.2 De factuur van onderaannemer voldoet aan de eisen van de Wet op de Omzetbelasting 1968 en bevat als bijlage – tenzij schriftelijk anders overeengekomen – op straffe van uitblijven van betaling, zonodig bevoegdelijk door onderaannemer en/of hoofdaannemer getekend:
– namen en registratienummers van bij de uitvoering van het werk betrokken werknemers;
– urenverantwoordingen;
– afrekenstaten of -bonnen;
– loonstaten.
5.3 Met inachtneming van het hierboven bepaalde zal de betaling binnen 60 dagen na ontvangst en goedkeuring van de desbetreffende factuur door hoofdaannemer geschieden, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen en behoudens reclames van hoofdaannemer wegens tekortkoming van onderaannemer.
Artikel 6 Betaling
6.1 Hoofdaannemer is eerst verplicht tot betaling aan onderaannemer zodra het werk of een gedeelte waarop een termijnbetaling betrekking heeft door onderaannemer conform de overeenkomst is opgeleverd en nadat hoofdaannemer schriftelijk heeft meegedeeld dat het werk is goedgekeurd en onderaannemer kan aantonen dat zij aan de wettelijke verplichtingen als bedoeld in artikel 4 heeft voldaan.
6.2 In geval van overeengekomen vooruitbetaling, zal onderaannemer op verzoek van hoofdaannemer een deugdelijke bankgarantie ter hoogte van het vooruitbetaalde bedrag dienen te stellen.
6.3 Hoofdaannemer heeft het recht de door onderaannemer ter zake van het werk verschuldigde premies sociale verzekeringen en loonbelasting te betalen door storting op diens in de zin van de Wet Ketenaansprakelijkheid geblokkeerde rekening danwel deze bedragen van de onderaanneemsom in te houden en namens onderaannemer rechtstreeks aan de betrokken belastingdienst c.q. bedrijfsvereniging te voldoen.
6.4 In geval van betaling conform 6.3 is hoofdaannemer ten aanzien van de aldaar bedoelde bedragen jegens onderaannemer gekweten.
6.5 Indien hoofdaannemer in financieel of zakelijk opzicht ongunstige berichten ontvangt over onderaannemer danwel in geval van overtreding van het bepaalde in de art. 4 van deze voorwaarden, is hoofdaannemer gerechtigd ofwel zijn betalingen aan onderaannemer op te schorten totdat deze ten genoege van hoofdaannemer heeft aangetoond dat onderaannemer geheel aan zijn verplichtingen in het kader van de Wet Ketenaansprakelijkheid heeft voldaan ofwel de door hoofdaannemer in het kader van voornoemde Wet alsnog afgedragen c.q. af te dragen bedragen te verrekenen met de onderaanneemsom. Tevens is hoofdaannemer alsdan gerechtigd van onderaannemer zekerheid te eisen voor de juiste nakoming van de onderaannemingsovereenkomst, alsmede van de hiervoor bedoelde verplichtingen in het kader van de Wet Ketenaansprakelijkheid.
6.6 Wijzigingen in de overeengekomen prijzen van welke aard ook en door welke oorzaak ook, worden – met uitzondering van wijzigingen in de tarieven van omzetbelasting – niet verrekend, tenzij anders schriftelijk overeengekomen.
Artikel 7 Verhaal
7.1 Indien hoofdaannemer aansprakelijk wordt gesteld voor de door onderaannemer of na hem komende onderaannemer niet betaalde belasting en premies en deze heeft voldaan, is hoofdaannemer onmiddellijk gerechtigd tot verhaal en inhouding of compensatie ten belope van het gehele bedrag waarvoor hij aansprakelijk wordt gesteld.
7.2 Door voldoening door hoofdaannemer aan zijn verplichtingen ingevolge de CAO-Bouwbedrijven, als ook wanneer hoofdaannemer aansprakelijk wordt gehouden ter zake van de niet-nakoming van verplichtingen door onderaannemer ingevolge de CAO-Bouwbedrijven, jegens de werknemers van onderaannemer, is
hoofdaannemer onmiddellijk gerechtigd tot verhaal en inhouding of compensatie ten belope van het gehele bedrag dat door hoofdaannemer te dezer zake is voldaan danwel waarvoor hoofdaannemer aansprakelijk wordt gesteld c.q. gehouden, zulks vermeerdert met de wettelijke rente.
Artikel 8 Meerwerk
Meerwerk en andere afwijkingen van de overeenkomst worden uitsluitend in aanmerking genomen indien deze tevoren door onderaannemer zijn gemeld aan hoofdaannemer en schriftelijk door hoofdaannemer zijn opgedragen.
Artikel 9 Inbreuk op octrooien, licenties etc.
Onderaannemer vrijwaart hoofdaannemer voor aanspraken wegens inbreuk op auteurs- en/of octrooirechten van derden ter zake van door hem verrichte werkzaamheden en zal hoofdaannemer alle schade vergoeden die hoofdaannemer lijdt als gevolg van acties jegens hem van gerechtigden met betrekking tot een octrooi- en/of auteursrecht danwel andere rechten uit industriële of intellectuele eigendom.
Artikel 10 Overdracht
Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van hoofdaannemer zal onderaannemer de overeenkomst of enig deel daarvan niet overdragen.
Artikel 11 Verzuim en ontbinding
11.1 Onderaannemer is zonder ingebrekestelling onmiddellijk in verzuim indien hij enige verplichting uit de overeenkomst en/of uit deze algemene voorwaarden niet, niet geheel of niet tijdig nakomt.
11.2 Hoofdaannemer is in het geval van verzuim van onderaannemer – onverminderd zijn recht op schadevergoeding – bevoegd de overeenkomst middels een schriftelijke verklaring geheel of gedeeltelijk te ontbinden.
11.3 De in artikel 11.2 genoemde bevoegdheid tot gehele of gedeeltelijke ontbinding komt hoofdaannemer ook toe in het geval:
– het faillissement of de surseance van betaling over onderaannemer wordt uitgesproken;
– onderaannemer zijn onderneming(sactiviteit) eindigt;
– onderaannemer zijn onderneming of de zeggenschap daarin overdraagt aan een derde;
– de overeenkomst tussen hoofdaannemer en opdrachtgever wordt ontbonden.
11.4 Bij niet-nakoming is onderaannemer naast vergoeding van de andere schade tevens alle kosten van gerechtelijke en buitengerechtelijke invordering (daaronder begrepen de kosten verbonden aan het voor invordering inschakelen van derden), alsmede eventueel andere vermogensschade als bedoeld in art. 6:96 BW aan hoofdaannemer verschuldigd. De genoemde kosten van invordering bedragen tenminste 15% van (het niet betaalde gedeelte) van de aanneemsom.
Artikel 12 CAR-verzekering
12.1 Onderaannemer is ten aanzien van zaken die al dan niet verwerkt zijn in het werk, alsmede ten aanzien van gereedschappen/machines en voertuigen, verplicht zich ter zake schade ten gevolge van brand, wateroverlast, diefstal en overige risico’s, deugdelijk te verzekeren.
12.2 Onderaannemer heeft uitsluitend aanspraak op de CAR-verzekering van hoofdaannemer indien en voor zover hij daarvoor door hoofdaannemer middels schriftelijke toestemming is toegelaten. Het eigen risico komt in dat geval voor rekening van onderaannemer, tenzij anders is overeen-gekomen.
12.3 Gelet op het bepaalde in artikel 12.2 is onderaannemer verplicht een eigen deugdelijke CAR-verzekering af te sluiten en dient hij daarvan op verzoek van hoofdaannemer bewijsstukken te overleggen.
Artikel 13 Aansprakelijkheidsverzekering
13.1 Onderaannemer is aansprakelijk voor schade aan personen en/of goederen, daaronder begrepen gevolgschade, door onderaannemer, diens personeel of door hem ingeschakelde derden, of door in opdracht van de onderaannemer gebruikte materialen/gereedschappen/machines/voertuigen, toegebracht aan hoofdaannemer of derden.
13.2 Onderaannemer vrijwaart hoofdaannemer voor aanspraken – waaronder die op basis van artikel 6:171 BW – van opdrachtgever en/of derden terzake schade veroorzaakt door onderaannemer, diens personeel of door hem ingeschakelde derden, in het kader van de overeenkomst en/of ten gevolge van niet, niet gehele of niet tijdige nakoming van de overeenkomst.
13.3 Gelet op het bepaalde in de voorgaande leden, is onderaannemer verplicht voor al datgene wat de onderaannemer op de bouwplaats gebruikt aan materialen/gereedschappen/machines/voertuigen alle daartoe benodigde en/of door de wet verplichte verzekeringen af te sluiten en dient hij daarvan op verzoek van hoofdaannemer bewijsstukken te overleggen.
Artikel 14 Toepasselijk recht en geschillen
14.1 Op alle overeenkomsten, waarop deze voorwaarden geheel of gedeeltelijk van kracht zijn, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
14.2 Alle geschillen – welke ook – daaronder begrepen die, welke slechts door één der partijen als zodanig worden beschouwd, die naar aanleiding van de overeenkomst of van overeenkomsten, die daarvan een uitvloeisel mochten zijn, tussen hoofdaannemer en onderaannemer mochten ontstaan, worden beslecht door arbitrage overeenkomstig de regelen, beschreven in de statuten van de Raad van Arbitrage voor de Bouwbedrijven in Nederland, zoals deze drie maanden voor de dag van prijsopgave van het door hoofdaannemer aangenomen werk luiden. In afwijking van het vorenstaande heeft aannemer het recht om, wanneer de aard van het geschil daartoe aanleiding geeft, het geschil aan de bevoegde Rechter te Zwolle te onderwerpen.
14.3 Gerechtelijke uitspraken en/of arbitrale vonnissen gewezen tussen hoofdaannemer en onderaannemer en tussen hoofdaannemer en derden, welke verband houden met handelen of nalaten van onderaannemer, zijn voor laatste evenzeer bindend als voor hoofdaannemer.
Artikel 15 Slotbepaling
15.1 De Algemene Voorwaarden voor Onderaanneming zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 05044160.